Глава Росспоживнагляду заборонив молдавське вино

Поставки в Російську Федерацію вина з Молдови були припинені через претензії до їхньої якості. Про це заявив керівник Росспоживнагляду Геннадій Онищенко, повідомляють ЗМІ. Заборона буде залишатися в силі доти, поки уряд Молдови не вживе заходів, які будуть спрямовані «на системне вирішення проблеми».

За словами глави Росспоживнагляду, Росія не збирається «виконувати роль няньки для економіки Молдови». Він також додав, що останнім часом Росія піднімала питання про якість молдавського вина неодноразово, але молдовська влада жодного разу не запропонувала провести які-небудь переговори.

Геннадій Онищенко також підкреслив, що в нещодавно забракованих партіях вина з Молдови були виявлені пластифікатори «в позамежно високій кількості». Згідно з його словами, це свідчить про порушення технології зберігання і переробки матеріалів готової продукції.

Уряд Молдови у відповідь заявив, що вони готові на переговорний процес. Згідно зі словами прес -секретаря глави уряду республіки Молдова Ліліани Віцу, державою були посилені заходи з контролю якості виноробної продукції, в країні « проводяться реформи в системі виробництва вина». Як відзначають журналісти, на засіданні уряду 11 вересня цього року планується затвердити законопроект про створення Національного офісу винограду і вина Молдови.

Related Post

За офіційною інформацією Кишинева, цього року на територію Росії надійшло п’ятнадцять партій коньяку об’ємом приблизно двісті тисяч літрів, а також 33 тисячі літрів вина. Однак, як заявив Геннадій Онищенко, це становить менше одного відсотка від загального обсягу продукції, насправді ввезеної з Молдови до Російської Федерації.

Росією було введено ембарго на поставки вина з Молдови в 2006 році. До того часу молдавське вино займало приблизно 60 відсотків ринку Росії. Хоча поставки молдавської продукції поновилися наприкінці 2007 року, але молдаванам вдалося повернути приблизно лише 10 відсотків російського ринку.

За матеріалами: lenta.ru

Leave a Comment