Закон про утилізацію. Мінпромполітики України оприлюднило форму та порядок ведення реєстру

  Міністерство промислової політики України в рамках реалізації положень закону про утилізацію транспортних засобів оприлюднило форму та порядок ведення реєстру, а також форму заяви про внесення до реєстру підприємств, що випускають транспортні засоби та зобов’язуються забезпечити їх утилізацію для звільнення від сплати утилізаційного збору.

Згідно з розміщеними в п’ятницю ввечері на сайті міністерства відповідних наказів від 29 серпня, вони були зареєстровані в Міністерстві юстиції 2 вересня.

"Таким чином, Мінпромполітики запустив механізм реалізації положень закону України "Про утилізацію транспортних засобів", – зазначають в асоціації "Укравтопром".

Згідно з наказом, реєстр буде містити відомості про створені виробниками ТЗ потужності за видами транспортних засобів, а також дату включення до нього та виключення з нього.

Реєстр ведеться в паперовому (журнал з пронумерованими сторінками, прошнурований та скріплений печаткою Мінпромполітики) та електронному вигляді. Міністерство забезпечує його розміщення на своєму офіційному веб – сайті.

Рішення про внесення до реєстру суб’єкта господарювання оформляється наказом міністерства.

Related Post

Як повідомлялося, Міністерство екології та природних ресурсів 2 вересня оприлюднило Порядок формування та ведення Держреєстру суб’єктів господарювання, що ведуть прийом та розбирання утилізованих ТЗ. Згідно йому такі суб’єкти повинні надати дані про наявність власної або орендованої земельної ділянки площею не менше 500 кв. м для пунктів прийому авто і не менше 1 тис. кв. м для пункту розбирання автомобіля.

При цьому термін розгляду заяв не повинен перевищувати 20 днів.

Суб’єкти -утилізатори вносяться до реєстру Мінпромполітики після внесення їх до Держреєстру Мінекології.

Згідно з прийнятими законами, суми утилізаційного податку, від сплати якого звільняються всі автовиробники із зобов’язанням створити утилізаційний потужності, складуть для нових легкових автомобілів (залежно від об’єму двигуна ) від 4 ,73 тис. грн до 30,25 тис. грн, для нових комерційних вантажних автомобілів і автобусів (залежно від повної маси) – від 8,8 тис. грн до 14,74 тис. грн.

Ринок легкових авто в 2012 році в Україні скоротився на 1,4 % до 2011 року – до 217,58 тис. од. У поточному році з урахуванням введення в квітні спеціального мита на імпорт найбільш масових авто, і утилізаційного збору з 1 вересня експерти прогнозують, зокрема, скорочення ринку на 10-17 %.

Джерело: Інтерфакс – Україна  

Leave a Comment