fbpx
Економіка

Держмита в Україні можуть прив’язати до мінзарплати – пропозиція Міндоходів

 Міністерство доходів і зборів України пропонує прив’язати держмита до визначеної законом про держбюджет мінімальної заробітної плати (МЗП), а значить, поступово підвищувати їх разом із зростанням останнього , тоді як в даний час держмита прив’язані до мінімального неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (нмдг), величина якого в останні роки незмінна – 17 грн.

 Відповідно до законопроекту, оприлюдненим міністерством у п’ятницю, в якості перерахунку запропоновано співвідношення 1 нмдг = 1,5 % мзп, тоді як реально з 1 січня 1,5% мзп становить 17,2 грн , а з 1 грудня цього року – 18,27 грн.

 Крім цього, Міндоходів пропонує істотніше підвищити окремі держмита, зокрема, найбільш поширені: за завірення копій документів та витягів з них і за засвідчення справжності кожного підпису на документах. Якщо сьогодні вони становлять, відповідно, 0,01 нмдг за сторінку і 0,02 нмдг за кожен документ, то в законопроекті їх новий розмір визначений в 0,05 % мзп, тобто збільшується з 17 коп. і 34 коп. до 57 коп.

 Істотне збільшення доходів можуть принести також пропоновані нові розміри держмита за реєстрацію випусків цінних паперів (крім державних і муніципальних облігацій). Якщо сьогодні держмито дорівнює 0,1 % номінальної вартості випуску, але не більше 50 мзп (що відповідає емісії в 57350000 грн), то законопроект не обмежує її верхня межа і для приватних розміщень вона збільшена до 0,2 %.

 На початку поточного року такий же законопроект розробив Мінфін, однак він не був прийнятий, а потім повноваження з розробки таких документів перейшли до Міндоходів.

 Іншим законопроектом, оприлюдненим у п’ятницю, Міндоходів пропонує закріпити розподіл держмита між загальним і спеціальним фондами держбюджету. Зокрема, до загального фонду надходитимуть кошти за реєстрацію права власності на нерухомість, придбання вексельних бланків, видачу патентів і свідоцтв, оформлення та видачу паспортів та віз.

 Згідно з урядовими документами до проекту держбюджету-2013, Кабмін очікує у 2013 році надходження держмита сумою 345 890 000 грн, у тому числі до держбюджету – 248 200 000 грн.

 Джерело: Інтерфакс – Україна

Читайте також: