fbpx
Новини світу

Ракетний крейсер Чорноморського флоту «Москва» попрямував в Середземномор’я

  Ракетний крейсер Чорноморського флоту "Москва", прозваний в НАТО "вбивцею авіаносців", замість запланованого раніше заходу в порт Мінделу (Кабо- Верде) направляється в Східне Середземномор’я, повідомило "Інтерфаксу- АВН" у середу військово-дипломатичне джерело в Москві.

"Плани загону ВМФ під командуванням контр -адмірала Валерія Кулікова довелося трохи змінити. Замість заходу в порт Кабо-Верде крейсер "Москва" прямує в бік Гібралтарської протоки. Приблизно через десять днів він увійде в Східне Середземномор’я, де прийме від тихоокеанського великого протичовнового корабля "Адмірал Пантелєєв" естафету флагмана оперативного з’єднання ВМФ", ​​- сказав співрозмовник агентства.

Він пояснив, що плани походу загону ВМФ були зверстані ще торік.

"Після кончини президента Венесуели Уґо Чавеса ніякого військово-політичного навантаження цей океанський похід вже не ніс. Однак це була цінна практика для російського флоту", – зазначив військовий дипломат.

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

Ракетний крейсер "Москва" вийшов з Севастополя 2 липня. У Північній Атлантиці він очолив загін кораблів і суден Чорноморського, Північного та Балтійського флотів. На початку серпня крейсер відвідав кубинський порт Гавана, 13 серпня – нікарагуанський порт Корінто, здійснивши перехід з Куби через Панамський канал. 27 серпня загін ВМФ відвідав венесуельський порт Ла- Гуайри. В Атлантичному океані крейсер виконав стрільби головним ударним комплексом П -1000 "Вулкан".

РКР "Москва" (проект 1164) був побудований в 1983 році. Ракетний крейсер "Москва" оснащений 16-ма пусковими установками (4 здвоєних пускових установки на кожному борті) протикорабельного комплексу П -1000 "Вулкан". Ракета комплексу 3М70 має стартові прискорювачі з керованими соплами і збільшену з 550 до 700 км дальність. Перезарядка установок може здійснюватися тільки в порту. Для знищення авіаносця потрібно потрапляння трьох таких ракет. Через свою ударну зброю корабель отримав в НАТО прізвисько "вбивця авіаносців".

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

Угруповання ВМФ Росії в Середземному морі в найближчі дні поповнять Ескадрений міноносець Балтфлоту "Настойчивый" і сторожовий корабель (СКР) Чорноморського флоту "Сметливый", повідомили "Інтерфаксу- АВН" у середу в Головному штабі ВМФ.

За даними російського військового відомства, в Середземному морі виконують завдання за планами оперативного командування сторожовий корабель "Неустрашимый", великі десантні кораблі "Александр Шабалин" , "Адмирал Невельской" і "Пересвет". Великі десантні кораблі Чорноморського і Балтійського флотів "Новочеркасск" і "Минск" приєднаються до них 5-6 вересня. Середній розвідувальний корабель ССВ -21 "Приазовье", що вийшов 1 вересня з Севастополя діє за спеціальними планами Генштабу.

Джерело: Інтерфакс – Україна

Читайте також: