fbpx
Економіка

Обмеження готівкових розрахунків підніме ВВП України – Кабмін

Обмеження готівкових розрахунків дозволить збільшити ВВП України. Про це стало відомо з інформаційно -аналітичного бюлетеня Кабінету міністрів.

Нагадаємо, що з 1 вересня в Україні вступили в дії обмеження сум для готівкових платежів: максимальна сума встановлена ​​на рівні 150 тисяч гривень для фізичних осіб та 10 тисяч гривень для підприємств.

Як відзначають в НБУ, таке нововведення позитивно вплине на економіку України в цілому. Розрахунки, які перевищують вищезазначені суми, планується здійснювати з використанням банківських інструментів і методів для безготівкового розрахунку – поточних рахунків і платіжних карт.

«Обмеження максимальної суми готівкових розрахунків для фізичних осіб дозволить розширити кредитні можливості банків, зменшить доларизацію української економіки, забезпечивши позитивний вплив на ВВП», – повідомляється в бюлетені Кабміну. ​​

Додамо, що однією з цілей введення обмежень на готівкові розрахунки є відхід України від тіньових доларів в економіці та забезпечення банківських установ грошовою масою.

Тепер при оформленні покупки нерухомості при безготівковій оплаті через банки майбутній власник буде підтверджувати оплату конкретної суми – йому видадуть банківський документ, який відобразить транзакцію коштів. Нагадаємо, що раніше роль свідоцтва про оплату виконувала розписка, що при виникненні будь-яких проблем з правами власності на житло створювало ускладнення і скорочувало шанси повернути витрачені кошти.

Щодо зайвих витрат на обслуговування банку, то і це питання не є настільки критичним, як і можлива «активна увага» з боку податкової. На думку фахівців, в межах одного банку сума комісії за переказ коштів з одного рахунку на інший зовсім відсутня або може бути символічною.

За матеріалами: kmu.gov.ua

Читайте також: