fbpx
Кінотеатри

Оскаровський комітет України оголосив шорт-лист

 У ці дні всі країни світу (за винятком США) готують заявки на участь у боротьбі за здобуття премії «Оскар» у номінації «Кращий фільм іноземною мовою». Оскарівський комітет України включив до шорт-листа три картини: "Вічне повернення" режисера Кіри Муратової, "Параджанов" режисерів Сержа Аведікян та Олени Фетісової і "Хайтарма" режисера Ахтема Сейтаблаєва, повідомив координатор Оскарівського комітету України Денис Масліков.

 "Україна вперше висунула фільм-номінант на "Оскара" в 2006 році, а з 2011 року ми робимо це постійно. У нинішньому році у нас дуже сильна добірка фільмів", – підкреслив Масликов.

 Фільм Кіри Муратової "Вічне повернення" вийшов на широкі екрани минулого року і був представлений на Міжнародному кінофестивалі в Римі. У ньому розповідається про непросту історію взаємин колишніх однокурсників. Ця картина вже була удостоєна премії "Ніка" в номінації "Кращий фільм країн СНД і Балтії".

 Стрічка "Параджанов" – дебютна стрічка режисерів Олени Фетісової /Україна/ і Сержа Аведікяна /Франція/, що оповідає про життя великого режисера. Цього року спільна робота була удостоєна премії «Золотий Дюк» на Одеському міжнародному кінофестивалі як кращий український повнометражний фільм.

 Фільм "Хайтарма" раніше на міжнародних фестивалях не виставляли, проте в оскарівському комітеті України вважають, що картина про депортацію кримських татар у травні 1944 року гідна того, щоб бути висунутою на здобуття престижної премії.

 Перегляд відібраних стрічок Оскарівський комітет України проводитиме до 10 вересня, а 12 вересня оголосить своє рішення про те, яка картина буде представляти Україну як номінант на отримання «Оскара».

 Нагадаємо, раніше член Оскарівського комітету Росії Микита Михалков запропонував висунути на здобуття премії «Оскар» від Росії мультфільм Георгія Данелія «Кін -дза- дза» .

Кіра Муратова. "Вічне повернення" (відео):

За матеріалами: ИТАР-ТАСС

Читайте також: