fbpx
Освіта

Новий підхід до утворення в Україні має грунтуватися на якості знань і професіоналізмі – Медведчук

 Новий підхід до утворення в Україні має грунтуватися на якості знань і професіоналізмі українських громадян. Про це у своєму блозі написав Віктор Медведчук, лідер громадського руху «Український вибір».

 Віктор Медведчук нагадав про те, що до початку нового навчального року у сфері освіти України готується чергова реформа. Однак, незважаючи на всі зусилля профільного міністерства реформувати освітню галузь, якість освіти сучасних українських студентів і школярів щороку лише знижується.

 Віктор Медведчук додав, що зараз низькі заробітні плати відбивають охоту у молодих вчителів – енергійних, творчих, яскравих і перспективних – йти в школи. У той же час прагнення студентів чи учнів до знань, не в останню чергу, залежить від їх поваги до викладача.

 «Завдання держави – підняти статус вчителя, повернути йому колишній авторитет і повагу суспільства» , – упевнений політик.

 Медведчук нагадав і про іншу серйозну проблему – стимули для отримання якісної освіти. Зараз громадський і матеріальний успіх українця слабо корелюється з його рівнем інтелекту і освіченістю. Тому українські студенти часто вступають до вузів лише заради «корочки». Звідси і виходить, що Україна за кількістю вузів – одна зі світових лідерів, але більша частина цих установ займається не освітою, а «штампуванням дипломів».

 На думку політика, від реального рівня здібностей і знань безпосередньо повинна залежати кар’єра і громадські перспективи особистості – тільки тоді можна переламати «тенденцію деградації системи освіти».

 «Новий підхід до утворення в Україні не може бути обмежений стінами вузу і школи. Він повинен грунтуватися на цілісному баченні перспектив розвитку України, в якій професіоналізм громадян і якість знань будуть лежати в основі її майбутніх успіхів і досягнень», – підсумував Віктор Медведчук.

 За матеріалами: РБК – Україна

Читайте також: