fbpx
Політика

Прийнявши новий КПК, Україна стала ближче до ЄС – Шпенов

 Депутат Верховної Ради України від фракції Партії регіонів Дмитро Шпенов вважає, що, прийнявши новий Кримінально-процесуальний кодекс, Україна стала ще на один крок ближче до Європейського союзу. Він нагадав, що прийняття нового КПК було одним із зобов’язань, яке Україна мала виконати для успішного підписання Угоди про асоціацію з Європейським союзом.

 «Зарубіжні експерти у своєму висновку щодо документа відзначили, що він відповідає євростандартам і сприймається як сучасний юридичний документ», – зазначив Дмитро Шпенов.

Читайте також:  Фіцо каже, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через Україну

 Як повідомив Шпенов, прийнявши новий КПК , Україна скасувала процедуру порушення кримінальної справи і впровадила інститут досудових розслідувань.

 Крім того, новий КПК дозволяє розглядати справу судом присяжних. При цьому він звернув увагу на те, що така можливість була і раніше передбачена Конституцією України, проте ніколи не використовувалася. Таким чином, якщо людину звинувачують у злочині, за який йому може загрожувати довічний термін, він може сам вирішити, хто буде розглядати його справу – звичайний суд або ж суд присяжних.

Читайте також:  На Закарпатті відбулась робоча зустріч віцепрем'єр-міністрів України та Словаччини: про що домовились чиновники

 «Тепер КПК передбачає гуманніший перелік запобіжних заходів для обвинуваченого особи. Утримання під вартою тепер використовується тільки у виняткових випадках», – додав депутат.

Читайте також: