fbpx
Економіка

НБУ не буде знижувати поріг розрахунків готівкою нижче 150 тисяч грн

Національний банк України поки що не думає про зниження порогу суми розрахунків готівкою нижче 150 тисяч гривень. Про це повідомила заступник голови Нацбанку Віра Ричаківська під час прес-конференції в п’ятницю, 30 серпня.

«Напевно, не стільки Національний банк України думає вже про зниження розрахунків готівкою, скільки дане питання надходить ззовні. Ми ще не розглядали таку інформацію в Національному банку», – стверджує заступник голови НБУ.

За словами Віри Ричаківської, національний банк України спочатку планує повною мірою відпрацювати інструментарій щодо обмеження готівкових розрахунків. Це дозволить зрозуміти, яким чином спрацюють ці нововведення.

«Це повинні і громадяни, і нотаріуси, і банки звикнути до таких форм розрахунків», – додала Ричаківська.

Заступник голови НБУ зазначила також, що зниження планки готівкових розрахунків між суб’єктами господарювання може відбутися в тому випадку, коли повністю буде забезпечена безготівкова інфраструктура в Україні .

«Зниження планки готівкових розрахунків не є самоціллю Нацбанку», – запевнила Віра Ричаківська.

Раніше повідомлялося, що НБУ з 1 вересня 2013 вводить граничну суму розрахунків готівкою в розмірі 150 тисяч гривень. При цьому гранична сума готівкових протягом одного дня між підприємцями (підприємствами) становить 10 тисяч гривень, а готівкові розрахунки між підприємцем (підприємством) та фізичною особою за товари ( послуги або роботи) не повинні перевищувати 150 тисяч гривень. Додамо, що фізичні особи між собою за договорами купівлі-продажу, які повинні бути нотаріально завірені, можуть розраховуватися готівкою в розмірі не більше 150 тисяч гривень.

Стало відомо, що українські банки не будуть доповідати податковій про розрахунки на суму понад 150 тисяч гривень.

За матеріалами: УНН

Читайте також: