fbpx
Економіка

Підвищення цін на газ для населення України. МВФ може відмовитися від своєї вимоги – Янукович

  Позиція України про неможливість підвищення цін на газ для населення залишається незміненою, тому Міжнародний валютний фонд (МВФ) може відмовитися від цієї вимоги, заявив президент України Віктор Янукович.

 "Є розуміння з двох сторін, що треба замінити ці вимоги іншими", – сказав він в інтерв’ю центральним телеканалам.

 В.Янукович додав, що "вересень-жовтень покаже", чи вдасться домогтися такого прогресу у відносинах з Фондом.

 Глава держави також повідомив, що українська делегація днями відправиться в МВФ на чергові переговори про можливість відновлення фінансування.

 Як повідомлялося, 29- місячна програма МВФ stand – by передбачала виділення Україні SDR10 млрд ($15,2 млрд) , проте країна отримала тільки два транші на SDR2, 25 млрд (близько $ 3,4 млрд). Після закінчення програми stand – by Україна намагалася вести переговори з МВФ про нову угоду.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

 Місія Фонду працювала в Києві з 27 березня по 10 квітня. Згідно з неофіційними даними, за підсумками її роботи до ключових проблемних питань (підвищення тарифів для населення, девальвація гривні в рамках підвищення гнучкості курсу) додалося питання скорочення дефіциту державних фінансів в поточному році.

 Попередня місія Фонду за статтею IV відвідувала Київ у травні 2012 року, а його рада директорів розглядав це питання 29 червня. За підсумками обговорення він закликав владу України до поступового підвищення тарифів на газ і тепло, поліпшення платіжної дисципліни. Фонд також рекомендував Нацбанку фокусувати свою монетарну політику на підтримці цінової стабільності, відзначаючи, що поступове збільшення гнучкості обмінного курсу сприятиме пом’якшенню зовнішніх шоків, зміцненню резервів і збереженню конкурентоспроможності.

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

  Джерело: Інтерфакс-Україна

 

 

Читайте також: