fbpx
Право

Делеговані повноваження

  З 1 вересня 2013 адмініструванням єдиного соціального внеску буде займатися Міністерство доходів і зборів.

 ДПІ у Голосіївському районі ГУ Міндоходів в Києві звертає увагу суб’єктів господарювання, що в рамках адміністративної реформи питання адміністрування єдиного соціального внеску (далі ЄСВ) передано до сфери компетенції органів Міністерства доходів і зборів.

 Нагадаємо, 4 липня Президент України підписав закони № 2833-2835, в яких функція адміністрування ЄСВ закріплена за Міністерством доходів і зборів.

 Але, з метою створення сприятливих умов для платників єдиного внеску і уникнення соціальної напруги щодо здійснення пенсійних виплат за серпень, процедури адміністрування щодо приймання та обробки звіту про суми нарахованого ЄСВ на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та обліку сплати страхових коштів у картках особливих рахунків платників до 31 серпня 2013 здійснюватиме Пенсійний фонд України. Таке рішення було прийнято Заключним положенням Закону України від 04.07.2013 р. № 406. Крім того нагадуємо, згідно з нормами пенсійного законодавства, у серпні поточного року звіти про суми нарахованого ЄСВ на загальнообов’язкове державне соціальне страхування потрібно як і раніше направляти до Пенсійного фонду не пізніше 20 серпня.

 Головний недолік адміністрування ЄСВ Пенсійним фондом – це наявність окремого контролюючого органу. А для бізнесу, чим більше контролерів, тим більше проблем, для держави – ​​чим більше контролерів, тим більший рівень корупції.

 Таким чином, передача функції адміністрування ЄСВ у Міндоходів дозволить спростити процес подачі звітності та значно зменшити кількість перевірок бізнесу, адже на підприємства буде приходити один контролер, який перевірятиме сплату податків та ЄС.

  За матеріалами: ДПІ у Голосіївському районі ГУ Міндоходов в Києві

Читайте також: