fbpx
Право

В Україні граничний розмір приватної власності на землю складе 100 га?

У Мінагрополітики пропонують надати право купівлі земель сільськогосподарського призначення в країні тільки українським громадянам, Земельному банку, державі, а також територіальним громадам. Крім того, граничний розмір приватної власності на землю влада пропонує встановити на позначці в 100 гектарів, а мінімальний термін оренди – 15 років. Зазначимо, що таке рішення було погоджено у четвер, 29 серпня, в ході наради щодо проекту закону «Про обіг земель сільськогосподарського призначення». Нарада проходила під головуванням Івана Бісюка, першого заступника міністра аграрної політики і продовольства України. Про це повідомила прес-служба Мінагрополітики.

«Ми створили робочу групу з підготовки законопроекту "Про обіг земель сільськогосподарського призначення", а також запросили до обговорення представників Мінфіну, Держземагентства, Мінекономрозвитку, УААН, Федерації роботодавців, АМКУ, народних депутатів та профільні громадські організації», – заявив Бісюк.

Відомство вже отримало від запрошених експертів зауваження , і після їх обговорення цей законопроект буде доопрацьований. У разі зняття всіх розбіжностей – документ направлять на розгляд до Кабінету Міністрів України, додав Іван Бісюк.

У ході наради учасники обговорили ряд важливих і принципових питань щодо даного законопроекту. Зокрема, що стосується кола покупців сільськогосподарських земель, то в нього пропонується внести державу, Державний земельний банк, територіальні громади та українських громадян. Крім того, уряд вимагає встановити чіткі умови для громадян-покупців сільгоспземель, а також – публічність покупців і продавців земельної ділянки.

Учасники засідання в Мінагрополітики обговорили встановлення граничного розміру приватної власності на землю на позначці в 100 гектарів. Відносно оренди в законопроекті пропонується встановити граничні терміни відповідно до антимонопольного законодавства України.

За матеріалами: minagro.gov.ua

Читайте також: