fbpx
Право

Чиновники будуть розраховуватися за порушення прав людини з власної кишені – нардеп

 Народний депутат України Валерій Омельченко запропонував удосконалити процедуру виконання пропозицій та рішень Європейського суду з прав людини. Зокрема, Омельченко хоче ввести персональну відповідальність посадових осіб за порушення прав громадян. Зазначимо, що відповідний законопроект вже зареєстрований у Верховній Раді. Про це український парламентарій розповів в інтерв’ю УНН.

 У законопроекті № 3075 пропонується ввести персональну відповідальність посадових осіб за бездіяльність чи незаконні дії, які у результаті привели до подачі заяви до ЄСПЛ і за результатами якого суд виніс рішення на користь заявника. Валерій Омельченко запропонував покласти витрати, які пов’язані з виконанням рішення ЄСПЛ, на «винних» посадових осіб та позбавити їх права займатися певною діяльністю або займати певні посади. На його думку, це дозволить попереджати завдання шкоди іміджу України.

 «Сьогодні, на жаль, має місце практика порушення деякими посадовими особами гарантованих в Конституції та інших законах прав і свобод українських громадян» , – повідомив Валерій Омельченко.

 Він нагадав, що в ЄСПЛ як до останньої інстанції звертаються громадяни, які прагнуть відновити порушені владою права та компенсувати моральну шкоду і матеріальний збиток. Зараз безвідповідальність деяких посадових осіб оплачується за рахунок усіх українців, які платять податки.

 Після прийняття законопроекту подібна практика буде припинена, заявив Омельченко. Він стверджує, що всі посадові особи, які раніше порушили права людини (за рішенням ЄСПЛ), будуть нести відповідальність і розраховуватися за це зі своєї кишені, а не за рахунок державного бюджету .

 За матеріалами: УНН

Читайте також: