fbpx
Економіка

Держпрограми доступного житла в Україні потребують удосконалення – Кушнір

Державні програми щодо забезпечення українців житлом, зокрема і проект «Доступне житло» потребують удосконалення. Таку думку висловив голова правління -президент ПАТ ХК «Київміськбуд» Ігор Кушнір. Він пропонує ввести диференційований підхід при виділенні коштів тим громадянам, які бажають взяти участь у програмах доступного житла.

У приклад Ігор Кушнір привів Бразилію, де програми державної підтримки успішно працюють вже не один рік. Там, за словами чиновника, механізм взаєморозрахунків держави і банків відбувається без участі позичальника. Бажаючий отримати житло бере кредит під кінцевий відсоток (а у випадку України, згідно з програмою здешевлення іпотеки, це було б 3%). У той же час людини вже не цікавить механізм розрахунку державної установи, відповідального за повернення відсоткової ставки за кредитом і банку.

«Також в цій країні введений диференційований підхід при виділенні населенню коштів для участі у програмах доступного житла. Якщо у тебе дохід вищий, ти можеш платити більше, нижчий – менше. І за рахунок цього розширюється сегмент тих громадян, які можуть брати участь у таких програмах», – пояснив Ігор Кушнір.

Також він зазначив, що забудовники розробляють пропозиції щодо удосконалення програм щодо забезпечення українців житлом, які в найближчому майбутньому планують передати на розгляд профільному міністерству. Затвердивши їх, упевнений Ігор Кушнір, ці програми вдасться зробити доступними широким верствам населення.

За матеріалами: УНН

Читайте також: