fbpx
Економіка

Україна збереже лідерство в експорті соняшникової олії – міністр

Україна залишиться провідною державою – експортером соняшникової олії. Цього року планується зібрати високий урожай соняшнику (близько 8,5 мільйонів тонн). Відповідно, виробництво соняшникової олії в Україні складе близько 3,5 мільйонів тонн. Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк.

За його словами, у південних областях тільки почали збирати врожай соняшнику, тому дуже рано говорити про які-небудь остаточні прогнози. Однак на сьогодні українські сільгоспвиробники планують зібрати близько 8,5 мільйонів тонн насіння соняшнику. Це незважаючи на те, підкреслив міністр, що нинішні площі під цією культурою залишилися на рівні минулого року. Збільшення врожайності очікується завдяки більш якісному застосуванню технологій, хорошому насінню і т.д.

Микола Присяжнюк додав, що в даний час в Україні технології з виробництва соняшникової олії перейшли на інноваційний рівень. Крім того, в країні були створені нові виробничі потужності, завдяки чому з’явилися можливості для експорту не тільки сировини, але і готового продукту .

«Минулого року Україна експортувала приблизно 3,3 мільйона тонн соняшникової олії», – нагадав міністр.

При цьому, стверджує Присяжнюк, частка України в світовому експорті соняшникової олії становила близько 56%. Зараз урожай соняшнику дозволить в Україні виробити такий обсяг олії, який дасть можливість Україні залишитися світовим лідером.

Глава Мінагрополітики відзначив, що українська олія вважається однією з найбільш якісних . Таку інформацію підтверджують понад 90 країн-імпортерів.

Раніше повідомлялося, що в Україні за перші 5 місяців 2013 виробництво соняшникової олії впало на 11,6 % – до 1,4 мільйона тонн.

За матеріалами: УНН

Читайте також: