fbpx
Політика

Опозиція відвідає Вищий спеціалізований суд через «справу Тимошенко»

Сьогодні о 12:30 народні депутати України від фракції «Батьківщина» Павло Петренко, Андрій Кожем’якін та Сергій Соболєв відвідають Вищий спеціалізований суд України. Про це повідомили в прес-службі «Батьківщини».

Прес-служба опозиційної партії зазначає, що мета зустрічі з керівництвом Вищого спецсуду – забезпечення дотримання законності в справі про «газові угоди» Юлії Тимошенко.

Раніше повідомлялося, що 1 серпня 2013 адвокат екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко Сергій Власенко подав до Вищого спеціалізованого суду заяву, в якій зажадав перегляду «газової справи» у Верховному суді України та скасування вироку у «газовій справі» для виконання рішення ЄСПЛ про незаконний арешт його клієнтки.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

Нагадаємо, що 30 квітня 2013 Європейський суд з прав людини визнав незаконним арешт екс-прем’єра Юлії Тимошенко (5 серпня 2011 року), який був проведений в рамках судового розгляду «газової справи». Крім того, в ЄСПЛ незаконним визнали і подальше утримання Тимошенко під вартою.

У винесенні рішення ЄСПЛ визначив такі порушення:

– Порушення статті 5-ї пункту 1-го (право на особисту недоторканність і свободу) Європейської конвенції з прав людини;

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

– Порушення статті 5-ї пункту 4-го (право на швидку оцінку законності утримання під вартою);

– Порушення статті 5-ї пункту 5-го (право на компенсацію за незаконне утримання під вартою);

– Порушення статті 18-ї (межі використання обмежень прав).

 Раніше генпрокурор України Віктор Пшонка заявив, що вердикт Європейського суду з прав людини абсолютно не зобов’язує українську владу звільнити екс-прем’єра Юлію Тимошенко.

«Це рішення ЄСПЛ не веде до звільнення Тимошенко і не вимагає її звільнення», – підкреслив генпрокурор.

За матеріалами: byut.com.ua, УНН

Читайте також: