fbpx
Політика

Ситуація в суперечці з Україною була «першим попереджувальним пострілом» Росії – ЄС

 У Євросоюзі усвідомлюють, що зараз в торговій дискусії між Києвом і Кремлем присутній політичний елемент і не виключають, що недавня ситуація стала «першим попереджувальним пострілом». Про це повідомив представник Зовнішньої служби ЄС Гуннар Віганд в Брюсселі на позачерговому засіданні комітету Європарламенту з питань закордонних справ.

 Гуннар Віганд підкреслив, що рішення вести з ЄС переговори про підписання Угоди про асоціацію було «рішенням всього українського народу, і неважливо, хто був у керівництві». Після цього чиновник заявив: «Події останніх тижнів чітко продемонстрували, що в торговій дискусії між Росією та Україною присутній політичний елемент».

 За його словами, всі заяви Москви дають підстави вважати, що «торгова дискусія» на кордоні України та Росії, швидше за все, була «першим попереджувальним пострілом». Крім того, він не виключив, що ще щось може статися, якщо Київ буде наближатися до Угоди про асоціацію.

Читайте також:  Фіцо каже, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через Україну

 У зв’язку з цим Гуннар Віганд нагадав, що відповідь, яка раніше була дана Єврокомісією на це, була гранично чіткою.

 «Подібний тиск неприйнятний, Україна, як суверенна держава, має повне право зробити свій вибір щодо якихось міжнародних договорів», – позначив чиновник позицію офіційного Брюсселя.

 При цьому Гуннар Віган повідомив, що в Євросоюзі «вперше бачать таку реакцію третьої країни через Угоди про асоціацію».

Читайте також:  Макрон у Празі обговорить закупівлю снарядів для України 

 Нагадаємо, що раніше європейський комісар з питань європейської політики сусідства і розширення Штефан Фюле сказав, що будь-який тиск на Київ щодо питання Угоди про асоціацію є неприйнятним. Вчора Фюле зазначив, що побоювання російської сторони щодо негативного впливу Угоди на подальшу торгівлю з Україною є безпідставними.

 За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Читайте також: