fbpx
Новини світу

Польща першою в ЄС почала видобуток сланцевого газу

 Польща – одна з перших країн-членів ЄС, хто успішно почав видобуток власного сланцевого газу. Зокрема, за повідомленнями місцевих ЗМІ, компанія Lane Energy Poland, підконтрольна ConocoPhilips, видобуває близько 8 тис. кубометрів газу на добу на тестовій свердловині в північній частині Польщі, поблизу містечка Лемборк.

 Заступник міністра екології та головний геолог Польщі Петро Возняк в інтерв’ю виданню Rzeczpospolita заявив, що видобуток сланцевого газу в країні ведеться безупинно з 21 липня. За його словами, видобуток ведеться на глибині 3 тис. метрів і не створює загрози для навколишнього середовища. Крім того, обсяги видобутого сланцевого газу – найбільші з тих, яких коли-небудь вдавалося домогтися в країнах Євросоюзу. Правда, мова про перехід до промислової експлуатації поки не йде.

Читайте також:  В Бельгії поліція зупинила проросійську конференцію на яку був запрошений Орбан

 Варто відзначити, що в Євросоюзі неоднозначно ставляться до видобутку газу зі сланців, який здійснюється за технологією гідророзриву пластів. Одні вважають цей процес небезпечним, інші ж упевнені, що видобуток власного сланцевого газу допоможе позбутися газової залежності. Зокрема, при вдалому результаті справи в найближчому майбутньому Варшава може відмовитися від російського газу, яким на даний момент забезпечується 70% споживання.

Читайте також:  Президентські вибори в Словаччині. Хто переможе "руський мір" чи європейські цінності

 У той же час геологи припускають, що на території Польщі, можливо, розташовані найбільші з усіх європейських країн запаси сланцевого газу. Починаючи з червня 2012 року по всій країні вже пробурили 48 пошукових свердловин. У цілому спроби екстрагувати сланцевий метан в пробному режимі ведуться в 12 європейських країнах.

 За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Читайте також: