fbpx
Суспільство

У Чорному морі завершили попереднє обстеження затонулого підводного човна «Щ-216»

Російські та українські судна біля берегів Криму закінчили первинне обстеження радянського підводного човна «Щ-216», який затонув у роки війни. Фахівці встановили точне місце розташування субмарини на дні. 

Про це заявив Микола Воскресенський, в.о. керівника відділу інформаційного забезпечення Чорноморського флоту Росії. 

За його словами, 3 російські судна – «ГС-86», «Селігер» і водолазне судно «ВМ-54», спільно з судами Центру аварійно-рятувальних робіт та пошукових ВМС України зуміли точно визначити місце розташування радянської субмарини на дні. Крім того, експерти оцінили стан підводного човна, а також досліджували дно на предмет наявності перешкод і вибухонебезпечних предметів, які можуть перешкодити роботі водолазів. 

Читайте також:  У Карпатах чоловік впіймав двох гадюк (ВІДЕО)

Російські фахівці для обстеження затонулої субмарини використовували багатопроменеві ехолокатори, автономний підводний апарат «Гавія» і телекерований підводний апарат "Обзор". 

Крім того, в ході робіт було попередньо встановлено, що підводний човен лежить на дні із креном 12 градусів на правий борт, а корпус субмарини майже на 80% покритий рибальськими сітками. Ніяких вибухонебезпечних предметів на дні фахівці не виявили. 

За словами експертів, «Щ-216» має серйозні пошкодження в районі 1-го і 2-го відсіків, бортовий номер не проглядається, а ходова рубка просіла до носового знаряддя. Було виявлено, що носове знаряддя субмарини зірвано з кріплень і лежить на грунті біля правого борту. У кормі майже на 5 метрів відсутній легкий корпус. Горизонтальне кермо підводного човна повернуте вправо, а вертикальні рулі «повернені» на спливання. 

Читайте також:  В Чернівецькій області цивільні мешканці напали на працівника ТЦК: для самозахисту військовослужбовець здійснив постріли (ВІДЕО)

Очікується також, що з урахуванням цієї попередньої інформації ЧФ РФ і ВМС України продовжать роботу на місці «загибелі» підводного човна «Щ-216» не раніше середини вересня. 

За матеріалами: un.ua

Читайте також: