Україна висунула Росії вимоги у відповідь на прохання збільшити імпорт газу

Україна згідна збільшити обсяги «зимового» природного газу в підземних сховищах, які є необхідними для гарантування безперебійного транзиту блакитного палива з Росії до Євросоюзу. Правда, піти на це офіційний Київ згодний лише за деяких умов. 

Раніше українська влада заявляла, що закачають в ПСГ лише необхідні 14 мільярдів кубометрів, тоді як у «Газпромі» вимагали збільшити цю цифру до 19 мільярдів кубометрів для забезпечення «безперебійного транзиту газу до Європи». 

Як стало відомо відразу від двох високопоставлених джерел – в Міненерго України і «Газпромі», – Київ і Москва вже почали переговори з питання збільшення обсягів закачування природного газу в ПСГ. 

Related Post

Тепер Київ запропонував «Газпрому» 2 варіанти врегулювання цієї проблеми, пише видання «Погляд». Відповідно до першого, Україна дозволить зберігати в підземних газосховищах резервний обсяг природного газу, не стягуючи плати за його підйом. Другий варіант – купити російський газ, але тільки за тієї умови, якщо в «Газпромі» або «Газпромбанку» нададуть Києву безвідсотковий кредит на закупівлю газу і продовжать раніше отримані кредити. 

Зазначимо, що від першого із запропонованих Україною варіантів в «Газпромі» вже відмовилися. Варіант із закачуванням природного газу за рахунок кредиту від «Газпромбанку» в даний момент розглядається. Додамо, що на покупку 5 мільярдів кубометрів блакитного палива необхідно приблизно 2 мільярди доларів. Аналогічну суму в 2012 році російський «Газпромбанк» виділяв українському «Нафтогазу», проте під 8,5% річних з погашення 24 червня поточного року. 

Нагадаємо, що Україна останнім часом намагається зменшити залежність від російського блакитного палива, ціна на яке, за заявами офіційного Києва, становить серйозну загрозу для української економіки. 

За матеріалами: dni.ru, vz.ru

Leave a Comment