fbpx
Економіка

Україна висунула Росії вимоги у відповідь на прохання збільшити імпорт газу

Україна згідна збільшити обсяги «зимового» природного газу в підземних сховищах, які є необхідними для гарантування безперебійного транзиту блакитного палива з Росії до Євросоюзу. Правда, піти на це офіційний Київ згодний лише за деяких умов. 

Раніше українська влада заявляла, що закачають в ПСГ лише необхідні 14 мільярдів кубометрів, тоді як у «Газпромі» вимагали збільшити цю цифру до 19 мільярдів кубометрів для забезпечення «безперебійного транзиту газу до Європи». 

Як стало відомо відразу від двох високопоставлених джерел – в Міненерго України і «Газпромі», – Київ і Москва вже почали переговори з питання збільшення обсягів закачування природного газу в ПСГ. 

Читайте також:  Детективи БЕБ припинили незаконну діяльність мережі гральних закладів у Києві

Тепер Київ запропонував «Газпрому» 2 варіанти врегулювання цієї проблеми, пише видання «Погляд». Відповідно до першого, Україна дозволить зберігати в підземних газосховищах резервний обсяг природного газу, не стягуючи плати за його підйом. Другий варіант – купити російський газ, але тільки за тієї умови, якщо в «Газпромі» або «Газпромбанку» нададуть Києву безвідсотковий кредит на закупівлю газу і продовжать раніше отримані кредити. 

Зазначимо, що від першого із запропонованих Україною варіантів в «Газпромі» вже відмовилися. Варіант із закачуванням природного газу за рахунок кредиту від «Газпромбанку» в даний момент розглядається. Додамо, що на покупку 5 мільярдів кубометрів блакитного палива необхідно приблизно 2 мільярди доларів. Аналогічну суму в 2012 році російський «Газпромбанк» виділяв українському «Нафтогазу», проте під 8,5% річних з погашення 24 червня поточного року. 

Читайте також:  Українці ввезли енергозберігаючих установок із застосуванням пільг на загальну суму понад 7 млрд грн

Нагадаємо, що Україна останнім часом намагається зменшити залежність від російського блакитного палива, ціна на яке, за заявами офіційного Києва, становить серйозну загрозу для української економіки. 

За матеріалами: dni.ru, vz.ru

Читайте також: