fbpx
Політика

«Україна і Росія мають досить серйозну політичну та економічну кризу у двосторонніх відносинах», – Микола Томенко

 В українсько-російських відносинах серйозна криза, вихід з якої лежить у побудові прагматичного економічного співробітництва, вважає голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації, депутат фракції "Батьківщина" Микола Томенко. 

 "Україна і Росія мають досить серйозну політичну та економічну кризу у двосторонніх відносинах … На жаль, до листопада (коли запланований саміт Україна-ЄС у Вільнюсі – ІФ) криза у двосторонніх відносинах буде поглиблюватися", – сказав М.Томенко в інтерв’ю агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок, коментуючи заяви радника президента РФ Сергія Глазьєва про те, що Україна, підписавши угоду про асоціацію з Євросоюзом, перестане бути для Росії стратегічним партнером і фактично позбудеться статусу суб’єкта міжнародного права. 

 За словами М.Томенка, "подібні заяви мають спонукати владу до пошуку нових форм відносин з Росією, а точніше – до побудови взаємовигідних, прагматичних економічних відносин". "Сьогодні пострадянська риторика про два братні народи повинна залишитися в підручниках історії. Ми повинні говорити про дві держави, що будують свої відносини на прагматичній, взаємовигідній основі", – підкреслив політик. 

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

 "На жаль, можна говорити про те, що це не завершення, а скоріше тільки початок такого протистояння з боку Росії", – вважає М.Томенко. 

 За його словами, "це вимагає від українського керівництва більш адекватної реакції: говорити, що нічого не сталося і все нормально – це спроба сховати голову в пісок". "Влада повинна зрозуміти, що проблема існує, вона досить серйозна і потрібно шукати формулу її вирішення, а не говорити про те, що ми домовимося з нашими братами", – зазначив депутат. 

 М.Томенко вважає також, що подібні заяви "можна розцінювати як спробу втручання у внутрішні справи України". "Якщо слухати російську "партію війни", то Україні потрібно добровільно здатися в полон Росії і погодитися на те, що в Москві будуть призначати генерал-губернатора Малоросії", – зазначив депутат. 

Читайте також:  На Закарпатті відбулась робоча зустріч віцепрем'єр-міністрів України та Словаччини: про що домовились чиновники

 "Природно, це риторика тих політиків і державних діячів, які діють в рамках концепції "Русского мира" і збирають так звані руські землі з центром цього наддержавного утворення в Москві. Ці політики озвучують план дій, який на сьогоднішній день кращий для російського керівництва … Україна повинна будувати політику не за підказками ідеологів "Російського світу", а виходячи зі своїх національних інтересів", – вважає М.Томенко. 

 Він підкреслив, що "українська влада повинна серйозно переглянути свої підходи до взаємин з Росією". "Керівництво України витратило кілька років на пояснення українському суспільству можливості побудувати систему координат рівних відносин у форматі асоціації з Митним союзом і членства в Європейському союзі … Проте опозиція постійно вказувала на неможливість одночасно працювати в двох системах координат", – зазначив М.Томенко. 

  Джерело: Інтерфакс-Україна

 

Читайте також: