fbpx
Економіка

Україна різко збільшує імпорт російського газу

Компанія «Нафтогаз України» за останні 10 днів серпня різко збільшила імпорт природного газу, закуповуваного у російського «Газпрому». 

Згідно з даними, наданими в Центральному диспетчерському управлінні ПЕК РФ, станом на 24 серпня рівень імпорту російського газу в Україну піднявся до позначки 123,5 мільйона кубометрів на добу. 

Зазначимо, що такі обсяги імпорту є максимальними за останні півтора року – вищими поставки блакитного палива в Україну були тільки в лютому минулого року. 

Таким чином, якщо такий рівень відбору природного газу збережеться до кінця місяця, то за серпень український «Нафтогаз», як і планувалося, закупить у Росії до 2,5 мільярдів кубометрів газу. 

Варто відзначити, що НАК «Нафтогаз» наростив імпорт блакитного палива з Росії ще в перших числах серпня – до 60-ти мільйонів кубометрів порівняно з 46-ма мільйонами кубометрів газу середньодобового імпорту в липні. 

Раніше повідомлялося, що в липні Україна збільшила обсяги імпорту російського газу до 2,2 мільярдів кубометрів. У загальній складності, за 7 місяців поточного року в українську газотранспортну систему з Росії надійшло близько 12,5 мільярдів кубометрів природного газу. Це приблизно на 34% (6,3 мільярда кубометрів) менше, ніж торік. 

Нагадаємо, що раніше представники «Газпрому» зажадали від НАК «Нафтогаз України» закачати в свої сховища додаткові обсяги блакитного палива: російський монополіст заявив, що для стабільної роботи ГТС України необхідно як мінімум 19 мільярдів кубометрів газу. 

Додамо, що трохи більше ніж за 7 місяців поточного року в Україні було використано близько 30800000000 кубометрів природного газу, а це на 7,8% менше, ніж торік. Крім того, відтепер Україна більше не входить навіть до ТОП-3 найбільш великих покупців російського газу, опустившись на 5 місце. 

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Читайте також: