fbpx
Новини світу

Експерти ООН дісталися до району передбачуваного застосування хімічної зброї в Сирії

Експерти Організації Об’єднаних Націй з хімічної зброї, які працюють в Сирії, Вдень 26 серпня змогли дістатися до одного з районів, де імовірно застосовувалася хімічна зброя, повідомляють ЗМІ, посилаючись на інформацію очевидців. За цими даними, фахівці-хіміки покинули місцевість, яку контролює уряд, і проїхали в сунітське передмістя Муадамія, яке знаходиться під контролем повстанців.

Згідно з твердженнями одного з докторів, який працював з командою експертів з ООН, вони приїхали в одну з мечетей, де зараз займаються опитуванням жертв атаки. Фахівці також збирають зразки тканин з тіл людей, які загинули в результаті отруєння хімічними речовинами.

Читайте також:  Чеський євродепутат намагається зірвати продовження вільної торгівлі з Україною

Як повідомлялося раніше, роботу місії міжнародної організації призупинили через те, що їхній автомобіль зазнав обстрілу снайперів на в’їзді в один із населених пунктів, контрольований повстанцями. Малася на увазі Муадамія або одне з двох інших постраждалих передмість, не повідомлялося.

Команді фахівців ООН належить з’ясувати, чи використовувалася в Сирії хімічна зброя. Мандат експертів не дає їм можливість робити висновки про те, хто відповідальний за застосування хімічної зброї, якщо факт його застосування підтвердиться.

Читайте також:  Когрес США проголосував за законопроєкт щодо допомоги Україні

Раніше уряд Сирії та повстанці звинувачували один одного у перешкоджанні роботі фахівців ООН.

Керівництво Сполучених Штатів Америки, Франції та Великобританії вважає, що хімічна зброя 21 серпня 2013 дійсно застосовувалося, а відповідальність за його використання лежить на сирійському уряді. У зв’язку з цим країни вже заявили, що не виключають можливість втручання в сирійський конфлікт для недопущення подібного в майбутньому. Уряд Сирії на це заявив, що готовий і до такого розвитку подій.

За матеріалами: lenta.ru

 

Читайте також: