fbpx
Політика

Джефрі Пайєт має намір відвідати Юлію Тимошенко

  Новий посол США в Україні Джефрі Пайєт хоче відвідати ув’язнену екс-прем’єра Юлію Тимошенко в харківській лікарні, щоб дізнатися її думку щодо євроінтеграції України та стану справ з демократією.

 "Звичайно, я хотів би зробити те, що вже робив посол Тефт (попередник на посаді Джон Тефт – ІФ), який разом з європейським колегою їздив до Харкова та зміг зустрітися з Тимошенко. Я зацікавлений вчинити так само, зокрема, щоб почути її погляди на європейський вибір України, її погляди на українську демократію", – завив посол в інтерв’ю інформаційно-аналітичній програмі "Події тижня" (канал" Україна ").

 Дипломат повідомив, що вже зустрічався з керівництвом України, а також лідерами "Батьківщини", зокрема Арсенієм Яценюком, і відзначив збіг європейських устремлінь у опозиції і влади України. "У цих зустрічах мене вразила ступінь збігу позицій, яку я побачив в українських політичних лідерів щодо їх відданості європейському вибору України. Вони повні рішучості бачити Україну на шляху інституційного зближення з Європою і скористатися можливістю, яка сьогодні перед ними відкривається. Я з нетерпінням чекаю зустрічі з іншими опозиційними політиками, з іншими урядовими керівниками і на продовження цих діалогів у наступні кілька тижнів і місяців", – сказав посол.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

 Дж. Пайетт зазначив, що "справа Тимошенко важлива тому, що йдеться про питання виборчого переслідування", і "ця проблема викликає велику стурбованість у США, у Конгресі, а також у Європі – не тільки серед європейських урядів, а й Європейського Суду з прав людини". Дипломат висловив сподівання на те, що уряд України "проявить мудрість і, працюючи з Коксом і Кваснєвським, знайде спосіб вирішити проблему".

Читайте також:  Головний закарпатський русин в москві зустрівся з капеланом путінської армії

 Посол також висловив переконання, що у Києва є високі шанси підписати угоду про асоціацію між Україною та ЄС у Вільнюсі в листопаді і ця угода "ніяк не обмежуватиме і не буде звужувати важливих культурних, мовних, історичних і економічних відносин України з Росією".

 "Сполучені Штати хочуть бачити Україну східною межею європейського економічного простору, але також і воротами Європи в Євразії та до всіх змін, які відбуваються в цьому колосальному континентальному масиві до Владивостока і Тихого океану. Тому це стратегічно важливе рішення, яке знаходиться в руках президента і його кабінету і народу країни", – підсумував Дж. Пайєт.

  Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: