fbpx
Новини світу

Експерти ООН дісталися до району передбачуваного застосування хімічної зброї в Сирії

Експерти Організації Об’єднаних Націй з хімічної зброї, які працюють в Сирії, Вдень 26 серпня змогли дістатися до одного з районів, де імовірно застосовувалася хімічна зброя, повідомляють ЗМІ, посилаючись на інформацію очевидців. За цими даними, фахівці-хіміки покинули місцевість, яку контролює уряд, і проїхали в сунітське передмістя Муадамія, яке знаходиться під контролем повстанців.

Згідно з твердженнями одного з докторів, який працював з командою експертів з ООН, вони приїхали в одну з мечетей, де зараз займаються опитуванням жертв атаки. Фахівці також збирають зразки тканин з тіл людей, які загинули в результаті отруєння хімічними речовинами.

Читайте також:  Жителі Словаччини зібрали 2 млн євро на снаряди для України, незважаючи на політику уряду, який відмовляється надсилати Києву військову допомогу

Як повідомлялося раніше, роботу місії міжнародної організації призупинили через те, що їхній автомобіль зазнав обстрілу снайперів на в’їзді в один із населених пунктів, контрольований повстанцями. Малася на увазі Муадамія або одне з двох інших постраждалих передмість, не повідомлялося.

Команді фахівців ООН належить з’ясувати, чи використовувалася в Сирії хімічна зброя. Мандат експертів не дає їм можливість робити висновки про те, хто відповідальний за застосування хімічної зброї, якщо факт його застосування підтвердиться.

Читайте також:  Когрес США проголосував за законопроєкт щодо допомоги Україні

Раніше уряд Сирії та повстанці звинувачували один одного у перешкоджанні роботі фахівців ООН.

Керівництво Сполучених Штатів Америки, Франції та Великобританії вважає, що хімічна зброя 21 серпня 2013 дійсно застосовувалося, а відповідальність за його використання лежить на сирійському уряді. У зв’язку з цим країни вже заявили, що не виключають можливість втручання в сирійський конфлікт для недопущення подібного в майбутньому. Уряд Сирії на це заявив, що готовий і до такого розвитку подій.

За матеріалами: lenta.ru

 

Читайте також: