fbpx
Новини світу

На Близькому Сході перебуває британська служба зі спостереження за користувачами Інтернету – Сноуден

  Британська газета "Індепендент" у п’ятницю оприлюднила матеріал, отриманий від екс-співробітника ЦРУ і АНБ Едварда Сноудена, про британську секретну службу зі спостереження за користувачами Інтернету на Близькому Сході.

За даними видання, Великобританія використовує цю систему для того, щоб перехоплювати і обробляти великі обсяги електронних повідомлень, телефонних дзвінків і трафіку в Інтернеті в інтересах західних розвідувальних служб.

Система здатна підключатися до оптоволоконним кабелів, що знаходяться під водою і відстежувати дані, які передають один одному жителі країн регіону, відзначає "Індепендент". Ці дані копіюються в комп’ютерних запам’ятовуючих пристроях і потім ретельно досліджуються.

Згодом отримана інформація обробляється для розвідувальних служб і відправляється в Центр урядового зв’язку в британське місто Челтнем. Британські спецслужби діляться цими даними з Агентством національної безпеки (АНБ) у США.

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

У британському уряді вважають, що ця служба є ключовим елементом війни з терором на Заході і являє собою систему раннього попередження про потенційні атаки екстремістів у всьому світі.

"Індепендент" не повідомляє даних про точне місцезнаходження цієї системи.

Інформація про проект містилася в 50 тис. документах Центру урядового зв’язку, які Е. Сноуден розкрив у 2012 році.

Операція по збору даних в Інтернеті на Близькому Сході є частиною проекту вартістю $ 1 млрд, який розробляє Центр урядового зв’язку.

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

Це частина системи під кодовою назвою Tempora, метою якої є перехоплення цифрової інформації в світі, зокрема, електронних і текстових повідомлень, відзначає видання.

Для США та Британії було важливо отримати доступ до трафіку в Інтернеті на Близькому Сході після терактів 11 вересня 2001 року.

Система перехоплення даних в Інтернеті на Близькому Сході була створена за вказівкою тодішнього глави МЗС Британії Девіда Мілібенда, пише "Індепендент".

Як відомо, Великобританія володіє військовими базами на території Кіпру.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: