fbpx
Економіка

Митна блокада України може перерости в газову – експерт

Росія вже цієї осені може перекрити Україні постачання газу через непогашений штраф в розмірі 7 мільярдів доларів. Про це повідомив Василь Юрчишин, керівник економічних програм Центру Разумкова.

Експерт стверджує, що ближче до листопадового саміту «Східне партнерство» у Вільнюсі, в ході якого планується підписати Угоду про асоціацію між Україною та Євросоюзом, офіційна Москва слідом за торговельними санкціями, прийметься і за газові.

«Цими торговими війнами ситуація не закінчиться … Я думаю, що вже в середині жовтня, коли підходять холоди, а саміт близько, і коли деякі інші сезонні явища мають специфічний характер, Російська Федерація може заявити, що припиняє поставки природного газу в Україну, поки уряд не розрахується за свій борг», – сказав Василь Юрчишин під час прес-конференції.

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

Нагадаємо, що «газовий штраф» був виписаний Україні за підсумками минулого року в зв’язку з низькими обсягами закупівлі блакитного палива. Додамо, що Україна може закуповувати у російського «Газпрому» без оплати штрафу за контрактом «бери або плати» 42 мільярди кубометрів. Однак торік Україна імпортувала лише 32,9 мільярди кубометрів російського газу. З імпортованого газу на «Нафтогаз» довелося 24 900 000 000 кубометрів, а все інше купила компанія Ostchem, підконтрольна Дмитру Фірташу.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

Росіяни вважають, що контракти компанії Ostchem в рамках зобов’язань українського «Нафтогазу» за контрактом з «Газпромом» не повинні враховуватися, саме тому Україні пред’явили штраф на 7 мільярдів доларів за недобір 16 мільярдів кубометрів газу.

Офіційний Київ стверджує, що при своєчасному оформленні заявки можна було знизити відбір до 33 мільярдів кубометрів, а обсяги «Нафтогазу» і Ostchem потрібно підсумовувати.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Читайте також: