fbpx
Політика

Захист Юлії Тимошенко має намір звернутися до Комітету міністрів Ради Європи

Захист екс-прем’єра Юлії Тимошенко має намір звернутися до Комітету міністрів Ради Європи у зв’язку з відсутністю рішення Вищого спеціалізованого суду України за заявою екс-прем’єра на перегляд вироку в "газовій справі".

"Вже 3 дні як Українська держава в особі Вищого спеціалізованого суду напередодні Дня незалежності грубо порушує Європейську конвенцію з прав людини, українську Конституцію та Кримінально-процесуальний кодекс. Про цю ситуацію сьогодні буде проінформований Комітет міністрів Ради Європи", – сказав С. Власенко на брифінгу в четвер у Харкові.

Він процитував ч.2 ст. 400-18 Кримінально-процесуального кодексу України в редакції 1960 р., відповідно до якої Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних та кримінальних справ протягом 15 днів з дня надходження заяви постановляє ухвалу про допуск або недопуск провадження на розгляд Верховного суду.

Читайте також:  Очільник МЗС Угорщини знову погрожує Україні

С. Власенко нагадав, що заява Ю.Тимошенко була подана 1 серпня і навіть з урахуванням 3 днів, що пішли на усунення недоліків, зазначених Вищим спецсудом, термін, відведений на винесення рішення, минув 19 серпня.

"Станом на вчорашній вечір захист офіційно повідомили про те, що справа знаходиться на вивченні. Це виглядає як сюрреалізм і маразм, оскільки закон чітко встановлює, що сам факт наявності рішення Європейського суду – це підстава для передачі справи до Верховного суду. Крапка. Що вивчати 15 днів, нам незрозуміло … Ми вважаємо, що Українська держава офіційно відмовилася виконувати рішення Європейського суду з прав людини, оскільки протягом встановленого терміну Вищий спеціалізований суд ніяк не відреагував на заяву Юлії Тимошенко… Захист проінформує сьогодні про це Комітет міністрів Ради Європи і проситиме його використовувати всі свої повноваження, зокрема передбачені ст.6 Європейської конвенції з прав людини щодо винесення обов’язкових вказівок щодо виконання цього рішення, включаючи вказівки, що стосуються загальних заходів і додаткових індивідуальних заходів", – сказав С. Власенко.

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

Він також зазначив, що Комітет міністрів Ради Європи має розглянути це звернення у "розумні строки".

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: