В Україні існує проблема із зберіганням овочів і, поки вона не вирішиться, ринок буде втрачати велику кількість цієї продукції. Повідомляється, що для ринку в Україні втрачається кожен четвертий кілограм овочів, а причина такого стану речей – недостатня кількість овочесховищ.
Фахівці підрахували, що втрати овочевої продукції можуть становити до 27% від валового збору, що в цифровому вираженні становить близько 2-3 мільйонів тонн продукції, без урахування картоплі. Такі дані наводяться Українським клубом аграрного бізнесу. Також повідомляється, що близько 2 мільйонів тонн овочів втрачається під час виробництва.
Фахівці говорять про те, що торік втрати капусти ставили близько 22%, картоплі – 23%, моркви – 30%, а цибулі та буряку 32 і 35%, відповідно. Проведені розрахунки показують, що близько 2,5 млрд гривень могли б приносити українським фермерам нереалізовані овочі.
Головною причиною псування овочевої продукції була названа нестача овочесховищ. При цьому наголошується, що більша частина існуючих сьогодні овочесховищ – це спадок колишнього СРСР. Технології зберігання овочів у них давно вже застаріли, і до відповідності вимогам сучасності їм дуже далеко.
За матеріалами: podrobnosti.ua
Leave a Comment