fbpx
Новини світу

У Гуантанамо заборонили книгу “Архіпелаг ГУЛАГ”

Громадянину Великобританії Шакеру Аамеру, підозрюваному американською владою в тероризмі, адміністрація в’язниці в Гуантанамо заборонила читати книгу Олександра Солженіцина «Архіпелаг ГУЛАГ».

За інформацією правозахисників, адвокати, відвідуючи Аамера, який знаходиться ізольованим від суспільства вже одинадцять років без пред’явлення звинувачення, передали йому вищевказану книгу, але їх підопічний так і не зміг її отримати. Адміністрація Гуантанамо не дала з цього приводу жодних пояснень. До слова, правозахисники не раз називали Гуантанамо "сучасним ГУЛАГом". З приводу інциденту з книгою Солженіцина юристи заявили, що "фактично американський уряд в особі адміністрації Гуантанамо забороняє ті ж книги, які колись були під забороною в СРСР, і тим самим підриває підвалини американського суспільства".

Читайте також:  Президентські вибори в Словаччині. Хто переможе "руський мір" чи європейські цінності

Раніше повідомлялося, що ув’язненим в Гуантанамо заборонено читати книги сучасного американського письменника Джона Грішема. Сам автор, обурившись подібною забороною, написав гнівну статтю. Адміністрації довелося виправдовуватися і доводити, що з його книгами сталося непорозуміння.

У мистецько-історичному творі Олександра Солженіцина «Архіпелаг ГУЛАГ» розповідається про репресії в Радянському Союзі в період з 1918 по 1956 рік. За цю роботу письменник отримав Нобелівську премію миру з формулюванням «за моральну силу, з якою автор слідував непорушним традиціям російської літератури».

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

За словами представників адміністрації Гуантанамо, найбільшою популярністю серед ув’язнених користуються книги про Гаррі Поттера, а за результатами опитування ув’язнених цього року з’ясувалося, що найпопулярнішим у в’язниці є еротичний роман «П’ятдесят відтінків сірого» британської письменниці Е. Л. Джеймс.

"Американський ГУЛАГ" (відео):

За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: