fbpx
Інтернет

Президент.укр – перша адреса, зареєстрована у кириличному домені

У ході сьогоднішнього засідання Кабінету міністрів прем’єр Микола Азаров повідомив, що в Україні створено національний загальнодоступний кириличний домен верхнього рівня .укр. І, як повідомили в прес-службі уряду, першим доменним ім’ям, внесеним до реєстру адрес органів державної влади, стала адреса «президент.укр». Крім того, відтепер, кожен бажаючий може також легко знайти сайти Кабінету міністрів, Верховної Ради та Національного центру електронного урядування в домені .укр.

За словами голови Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Володимира Семиноженка, адреси рідною мовою легко запам’ятовуються і значно полегшують пошук в мережі. До слова, Україна стала четвертою країною, після РФ, Сербії та Казахстану, де діє кириличний домен.

«Отримання можливості реєструвати адреси в національному домені на рідних мовах – важлива подія, як для утвердження державності України, так і для більш комфортного користування самою мережею українськими громадянами і вітчизняним бізнесом. Так що цілком символічно, що презентація національного домену відбувається напередодні Дня незалежності», – додав Володимир Семиноженко.

Також він розповів, що перші чотири місяці триватиме пріоритетна реєстрація, тобто, спочатку в домені .укр будуть реєструватися органи державної влади, потім – органи місцевого самоврядування, власники торгових марок і інших об’єктів інтелектуальної власності. Після цього в національному домені зможуть реєструватися інші жителі країни.

«Пріоритетна реєстрація необхідна, перш за все, для того, щоб запобігти кіберсквотингу. Адже саме в цей період особи, які мають переваги у використанні доменних імен, можуть скористатися можливістю зареєструватися першими», – пояснив Володимир Семиноженко.

За матеріалами: kmu.gov.ua

Читайте також: