fbpx
Економіка

Євродепутат: Будівництво АЕС у Росії та Білорусі становить загрозу для Литви

Литовський євродепутат Вітаутас Ландсбергіс піддав жорсткій критиці проекти з будівництва АЕС у Росії та Білорусі, вважаючи їх такими, що представляють загрозу для Литви.

«Для нас споруджувані станції в Островці (Білорусь) і в Калінінградській області (Росія) – це атомні кліщі Росії. Дуже небезпечні, неперевірені і невипробувані», – заявив Ландсбергіс.

На думку євродепутата, місце будівництва білоруської атомної електростанції в Островецькому районі Гродненської області знаходиться неподалік від литовського кордону, і вибрано воно не випадково, а за вказівкою Кремля. Ландсбергіс впевнений, що зроблено це з метою «психологічно вдарити по Литві».

«У Литви є право вимагати, щоб реалізований проект атомної станції поряд з державним кордоном був безпечним. Ми не раз зверталися і просили про це Росію. На жаль, відповідей на найважливіші для литовського суспільства питання, такі як вплив на навколишнє середовище, ми не отримали», – підтримав євродепутата віце-прем’єр Литви Андрюс Крівас.

Будівництво першого блоку Білоруської АЕС планується завершити в 2018 році, другого – в 2020 році. Запуск російської АЕС раніше планувався на 2016 рік, тепер цей термін буде переглянутий.

За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: