fbpx
Література

У столиці Грузії відкрили меморіальну дошку Лесі Українці

У столиці Грузії Тбілісі урочисто було відкрито меморіальну дошку видатній українській поетесі Лесі Українці. Повідомляється, що в церемонії відкриття взяли участь: делегація громадських активістів України, представники української діаспори та шанувальники таланту української поетеси, що живуть в Грузії.

З ініціативою створення меморіальної дошки Лесі Українці виступили Міжнародна асоціація україністів, Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М. Рильського НАН України, а також Полтавське обласне відділення Міжнародної організації «Жіноча громада». Таку ініціативу підтримали в мерії Тбілісі і в посольстві України в Грузії. Повідомляється, що у виготовленні меморіальної дошки взяв безпосередню участь полтавський підприємець і меценат Вадим Голобородов.

Останні роки свого життя Леся Українка провела в Грузії. Українська поетеса, незважаючи на проблеми зі здоров’ям, в Грузії займалася збором місцевого фольклору та працювала над своїми творами.

Померла Леся Українка в грузинському місті Сурамі у віці 42 років. У цьому місті знаходиться будинок-музей Лесі Українки. У Сурамі українській поетесі також встановлено пам’ятник.

За матеріалами: apsny.ge, Wikipedia.org

Читайте також: