fbpx
Політика

Угода про асоціацію Україна-ЄС. Економічні загрози з боку Москви на адресу Києва є неприйнятними – Євросоюз

  Європейський Союз називає неприйнятними будь-які економічні загрози з боку Росії на адресу України, пов’язані з можливим підписанням Угоди про асоціацію з ЄС.

Про це йдеться в коментарі представника Європейської комісії Джона Кленсі (John Clancy) агентству "Інтерфакс-Україна", переданому у вівторок у Брюсселі.

Представник ЄК поставив під сумнів підстави для Росії щодо обмеження українських товарів. "ЄС хотів би відзначити, що, незважаючи на численні двосторонні подразники в торгівлі з Україною, спрощення торгівлі для української продукції, дійсно, можливо і застосовується навіть для чутливих продуктів, як це показали останні списки українських господарств для експорту яєць та птиці на ринок ЄС. У цьому зв’язку ЄС ставить під сумнів підстави для Росії щодо обмеження експорту українського товару", – заявив він.

Крім, того, Дж.Кленсі знову позначив позицію Євросоюзу, який "вважає принципово важливим, що переговори з ЄС щодо зони вільної торгівлі не завадять Україні розвивати конструктивні відносини з Митним союзом і Євразійським економічним регіоном, поки ці відносини засновані на принципах і правилах СОТ і поки це не суперечить майбутній зоні вільної торгівлі Україна – ЄС (українське торговельне законодавство наближене до законодавства ЄС)".

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

"Таким чином, на думку ЄС, будь-яка економічна загроза з боку Росії, спрямована проти України і пов’язана з можливим підписанням країною Угоди про асоціацію з ЄС, є неприйнятною", – заявив він.

Представник Єврокомісії також звернув увагу на те, що в контексті зони вільної торгівлі Росія – Україна (СНД), товари ЄС, що експортуються в Україну через майбутню зону вільної торгівлі, не зможуть претендувати на пільги при експорті з України до Росії, відповідно до митних правил (правила походження). "Таким чином, підписання Угоди про вільну торгівлю з третьою країною не може бути використано як виправдання для жорсткості митних процедур", – пояснює Дж. Кленсі.

"ЄС як і раніше твердо прихильний до підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі за умови, що є рішучі дії і відчутний прогрес з боку України в плані виконання необхідних умов, позначених у грудневих висновках Ради ЄС 2012 року, можливо, під час саміту Східного партнерства у листопаді. ЄС також закликає Україну зробити все можливе для вирішення поточних проблем у сфері торгівлі і внести свій внесок у створення сприятливих умов для їх вирішення. ЄС продовжуватиме стежити за ситуацією і підтримувати регулярний діалог на відповідному рівні з усіма зацікавленими сторонами", – запевнив він.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

При цьому представник ЄК зазначив, що ЄС у даний час має торговельні проблеми як з Росією, так і Україною. "ЄС очікує, що вирішення цих проблем з обома партнерами буде швидким, в суворій відповідності з буквою і духом зобов’язань України і Росії в рамках СОТ", – підкреслив Дж. Кленсі.

Як повідомлялося, 16 серпня з’явилася перша реакція Європейської комісії на торговий конфлікт Києва і Москви, коли представник Єврокомісії з питань торгівлі закликав Україну і Росію вирішити торговельні суперечки якомога швидше відповідно з правилами та зобов’язаннями, прийнятими в рамках СОТ, зокрема, шляхом дотримання принципу вільного обігу товарів і послуг. "Європейська комісія закликає обох партнерів знайти швидке рішення цієї проблеми і підкреслює необхідність для обох сторін працювати спільно, щоб разом вирішити це торгове питання в повній відповідності з правилами та зобов’язаннями СОТ", – заявив Дж. Кленсі.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: