fbpx
Політика

Влада Британії вимагає від The Guardian знищити матеріали Сноудена

Як повідомив у власній колонці на сайті видання головний редактор The Guardian Алан Расбріджер (фото), влада Великобританії зажадала від газети знищити або віддати їм документи, отримані від Едварда Сноудена.

За словами Ресбріджера, після того, як The Guardian в червні опублікувала серію статей, які розкривають способи збору інформації Агентством національної безпеки (АНБ) США, до нього звернувся високопоставлений представник уряду Великобританії, ім’я якого Ресбріджер поки не розголошує, і заявив йому: «Ви своє отримали. Тепер ми хочемо повернути матеріали».

Після того, як головред The ​​Guardian відмовився виконати цю вимогу, до редакції завітали два співробітники Центру урядового зв’язку, який в Британії вважають аналогом АНБ, і знищили жорсткі диски двох комп’ютерів, на яких зберігалися передані Сноуденом документи.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

Іронізуючи з цього приводу, Ресбріджер сказав, що урядові структури виявилися далекими від «цифрового століття», обмежившись знищенням комп’ютерів, і підкреслив, що видання продовжує роботу з наданими Сноуденом документами, але робить це за межами Великобританії.

Приводом до публікації Ресбріджера став недільний інцидент, в ході якого в лондонському аеропорту «Хітроу» був затриманий Давид Міранда, партнер журналіста The Guardian Гленна Грінвальда, що опублікував серію статей за матеріалами Сноудена. Його затримали на дев’ять годин, а потім вилучили у нього телефон, ноутбук, фотокамеру, карти пам’яті, DVD-диски та ігрові консолі.

Читайте також:  На Закарпатті відбулась робоча зустріч віцепрем'єр-міністрів України та Словаччини: про що домовились чиновники

Тим часом, влада США відхрестилася від цього скандалу, заявивши напередодні, що не має ніякого відношення до інциденту з Мірандою і рішення приймалося владою Великобританії.

Влада Британії вимагає від The Guardian знищити матеріали Сноудена (відео):

За матеріалами: vesti.ru. Відео: rutv.ru.

Читайте також: