fbpx
Література

На 84-му році життя помер відомий польський письменник і драматург Славомір Мрожек

Сьогодні ряд видань повідомили сумну новину: в Ніцці на 84-му році життя помер відомий у всьому світі польський письменник і драматург Славомір Мрожек. Письменник жив у Ніцці протягом останніх 5 років, пояснюючи це тим, що йому більше подобається клімат цього місця.

У 2002 році Славомір Мрожек переніс інсульт, після якого письменник практично не міг говорити. Мрожек зумів перемогти хворобу і продовжив писати. Останнім великим літературним твором польського письменника вважається автобіографічна робота «Валтасар». Преса часто називала Славоміра Мрожека одним з найбільш значущих сучасних польських художників, а його твори, зокрема, драматургію, порівнювали з творами таких метрів, як ірландець Семюель Беккет, австрієць Томас Бернхард і француз Ежен Іонеско.

У Славоміра Мрожека було цікаве і багате подіями життя. Майбутній знаменитий письменник народився в 1930 році під Краковом у родині поштового службовця. Після закінчення школи Мрожек покинув свій будинок, але продовжив вчитися, вступивши на архітектурний факультет політехнічного інституту, розташованого в рідному Кракові. При цьому через матеріальні труднощі майбутній письменник змушений був ночувати на горищі у своїх знайомих і харчуватися в притулку для бездомних. Незважаючи на ці серйозні проблеми, у вільний час Славомір Мрожек відвідував заняття у Краківській академії мистецтв.

Починаючи з 1950 року, Славомір Мрожек працює в одній з місцевих газет. У цей же час він почав писати свої перші сатиричні замітки, а в 1953 році світ побачив перший збірник оповідань письменника під назвою «Практичні полупанцірі», слідом за яким вийшли більш відомий збірник «Прогресист і Дощ» і повість «Втеча на південь».

Пізніше Славомір Мрожек написав свою першу п’єсу «Поліцейські». А в 1964 році з’явилася робота під назвою «Танго», яка стала найвідомішим драматургічним твором польського письменника, перекладеним пізніше  багатьма мовами світу. Після цього Славомір Мрожек написав велику кількість творів.

У силу різних причин польський письменник змушений був жити в різних країнах, а саме: у США, Німеччині, Франції, Італії і навіть у Мексиці. У себе на батьківщині, в Польщі, Славомір Мрожек отримав ряд престижних літературних премій і був представлений до державних нагород.

За матеріалами: Корреспондент.net, Wikipedia.org Фото: polinst.ru

Читайте також: