fbpx
Футбол

Апеляція «Металіста» прийнята. Чи зіткнеться український клуб з вибірковим європейським правосуддям?

Стало відомо, що Спортивний арбітражний суд Лозанни зареєстрував протест харківського "Металіста" на прийняте вчора Апеляційною комісією УЄФА рішення про виключення українського клубу з єврокубків в сезоні – 2013/2014. Харківський «Металіст» просить Спортивний арбітражний суд призупинити рішення УЄФА про дискваліфікацію і таким чином харків’яни, у разі позитивного для них рішення суду, зможуть продовжити виступи в дебютній для себе Лізі чемпіонів.

Повідомляється, що Лозаннський суд прийме рішення сьогодні, а українські вболівальники та й просто небайдужі до «справи Металіста» люди стануть свідками того, чи існує в Європі так зване «вибіркове правосуддя»  в наявності якого частенько звинувачують Україну. Зараз пояснимо, чому рішення Лозаннського суду можна буде віднести до категорії або справедливого, або вибіркового.

Вся справа в тому, що цьогоріч, в європейському футболі вже був зафіксований випадок, схожий до ситуації, в яку потрапив український клуб. У липні 2013 року Європейський футбольний союз усунув від участі в єврокубках 2 грандів турецького футболу – "Бешикташ" і "Фенербахче". Причина дискваліфікації турецьких клубів була наступна: участь команд у договірних матчах.

«Фенербахче», отримавши рішення УЄФА про дискваліфікацію клубу, звернувся до Спортивного арбітражного суду (CAS) і ця судова інстанція призупинила дію дискваліфікації. Таким чином, «Фенербахче» продовжує грати в Лізі чемпіонів і вже наступного тижня проведе поєдинок в раунді плей-офф проти лондонського "Арсеналу". Як бачимо, ситуація ідентична тій, в якій опинився харківський «Металіст» і Спортивний арбітражний суд дозволив турецькому футбольному клубу брати участь в єврокубках.

Якщо «Металісту» сьогодні відмовлять у задоволенні поданого на рішення УЄФА протесту, то виникне цілком резонне питання: А чому? І тоді слова Мирона Маркевича і Марко Девіча про те, що дискваліфікація «Металіста» комусь вигідна, знайдуть своє повне підтвердження.

Щодо Туреччини, то в цій країні розгорівся великий корупційний скандал, на тлі якого визнаний договірним матч «Карпати» – «Металіст» сезону-2007/2008 взагалі здасться простим непорозумінням. Скандал у Туреччині розгорівся влітку 2011 року, а під підозру в договірному характері потрапили близько 20 матчів, а не один як в Україні, ще і зіграний 5 років тому.

Залишається вірити лише в те, що для європейської судової інстанції усі рівні, і що суд не буде суперечити собі, приймаючи щодо одних і тих же питань різні рішення.

Читайте також: