fbpx
Суспільство

Медовий Спас, Макавеї або Спас на воді

 Назви та історія свята

14 серпня всі православні відзначають перший Спас Успенського посту – Медовий. Хтось може сперечатися про назву цього свята, але всі матимуть рацію, тому що назв у цього Спаса дійсно багато. Медовий або Перший Спас, Спасів день, Бджолиний, Мокрий або Водний Спас, Макавеї, Лакомка, Медолом, Проводи літа, Спасівка, Макавей, білоруси називають цей день – «Макавей зельная», а українці – красиво і просто – «Маковія». Всі ці назви мають пояснення, тому що 14 серпня відзначають не одне, а відразу кілька православних свят.

Водний спас або Спас на воді. Вважається, що назва пішла від традиції на свято Походження Чесних Древ. В Константинополі діставати зі скарбниць імператора шматочок Животворящого Древа Хреста, який служив для розп’яття Ісуса. З цією священною реліквією хресною ходою святили всі водойми, щоб люди, купаючись в них, зцілювалися від недуг, які часто заставали їх у період останнього місяця літа. Після цього традиція поширилася і на Русь, і відзначалася як мале водосвяття. Після Водного Спаса у водоймах більше не купалися: вода цвіла і ставала холоднішою. Першим Спасом називають, як не важко здогадатися, через першість серед Спасів Успенського посту.

Читайте також:  Мобілізація від 25 років: до ТЦК почнуть викликати чоловіків

Цікава історія пов’язана з назвою Маковеї або Маккавей. 14 серпня – день пам’яті семи мучеників Маккавеїв, які прийняли смерть за віру Ісуса Христа в 166 році до Різдва Христового. Чи має відношення Макавеї до сімейства макових – невідомо, але все ж на Русі було прийнято подавати страви з маком, який на той час вважався ласощами. Звідси перший спас і бере ще одну назву – Лакомка.

Медовий і Бджолиний Спас. У середині серпня бджолині соти забиті повністю – і саме з цього моменту починався збір меду. Ще, Медовий Спас вважається першим святом осені, тому ми можемо зустріти і таку назву Спаса, як Проводи літа.

Що робили наші пращури у цей день?

Як всім відомо, на Русі шанували традиції, без них не обійшовся і Медовий Спас. Головною і найважливішою традицією вважалося купання в освяченій воді. На Русі вірили, що скупавшись і скупавши свою худобу в найближчому водоймищі, можна захиститися від хвороб. У цей же день несли до церкви святити мед, маки та букети з м’яти, календули і чебрецю, а згодом залишали букети як обереги до весни. Славилося свято своїми надзвичайно солодкими і смачними ласощами. Господині додавали в різні страви мед, пекли пісні пироги, пряники і булочки з маком – мачники і маканци, розтирали мед і мак, отримуючи, так зване, макове молочко.

Читайте також:  Ось що буде якщо ми програємо війну росії (ВІДЕО)

У наші ж дні, хто хоче дотриматися традиції, подайте на стіл страви з медом. Варіанти таких страв: медові крильця – курячі крильця в медовому соусі, медовий торт, традиційно – млинці з медом, медовий кисіль, і для тих, хто міцніший духом – медовуха. Ці та багато інших рецептів легко можна знайти в інтернеті.

Будьте уважні! Не варто забувати, що мед хоч і вважається дієтичним замінником цукру, перестаратися з ним не треба. Незважаючи на те, що у цей день мед їдять для того, щоб зміцнити здоров’я, його можна і підірвати, адже мед може викликати алергічну реакцію, навіть якщо ви до неї і не схильні. Приступайте до ласощів з обережністю, зміцнюйте здоров’я і забудете про недуги.

Читайте також: