fbpx
Право

Верховній Раді пропонують регламентувати передачу Родовід Банку активів державних і підконтрольних уряду банків

    Верховній Раді пропонують затвердити поправки до низки чинних законів, сформувавши правові передумови для передачі санаційному Родовід Банку (Київ) активів державних і підконтрольних уряду банків.  

 Відповідний законопроект зареєстрований у парламенті в серпні (№ 3055), ініціатором змін виступив член Комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Андрій Пінчук (Партія регіонів).  

 У пояснювальній записці до законопроекту, текст якої розміщений на веб-сайті парламенту, підкреслюється, що для створення законодавчих підстав для управління проблемними активами банків державного сектора необхідне прийняття окремого закону.  

 У записці зазначається, що значний обсяг простроченої заборгованості за кредитами посилює ризик ліквідності банків держсектора, негативно позначається на прибутковості, обмежує їх можливості з кредитування, погіршує фінансовий стан цих банків.  

 Згідно з пояснювальною запискою, до початку червня поточного року сума негативно класифікованих активів банків держсектора становила близько 28,985 млрд грн.  

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

 Середній рівень простроченої заборгованості в кредитному портфелі банків, у капіталізації яких взяла участь держава, станом на 1 червня 2013 року становив близько 50 % проти 9,3 % по банківській системі в цілому.  

 Законопроект розроблений з метою підвищення стабільності діяльності банків держсектора за рахунок поліпшення якості їх активів шляхом передачі в санаційний банк права вимоги цих банків за зобов’язаннями боржників і / або цінними паперами, заборгованість за якими є безнадійною.

 "Передача банками з державною часткою власності активів санаційному банку здійснюється шляхом уступки права вимоги цих банків за зобов’язаннями боржників або відчуження цінних паперів без компенсації їх вартості і без проведення оцінки таких активів …", – йдеться в законопроекті.  

 Законопроект також спрямований на врегулювання питань: процесуального правонаступництва при зміні сторони у зобов’язанні; обліку активів, придбаних санаційним банком від банків держсектора; недопущення звернення стягнення кредиторами Родовід Банку за зобов’язаннями, що виникли до набуття ним статусу санаційного банку, на майно та кошти, отримані санаційним банком від роботи з набутими їм активами.  

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

 Крім того, законопроектом пропонується звільнення банків держсектора від необхідності повідомлення та одержання згоди акціонерів, боржників (вкладників) при здійсненні операцій з передачі активів санаційному банку; звільнення банків держсектора і санаційного банку від плати за послуги, що надаються державними органами, пов’язані з здійсненням операцій з передачі активів санаційному банку, а також звільнення від сплати санаційним банком судового збору у справах, пов’язаних з його роботою з активами.  

 Родовід Банк заснований в 1990 році. Держава отримала контроль над банком у ході антикризової програми рекапіталізації. На початок липня 2013 року держава володіла 99,9937 % його статутного капіталу.

  Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: