fbpx
Спорт

Глава МОК попросив Росію роз’яснити закон про заборону гей-пропаганди

 Голова Міжнародного олімпійського комітету Жак Рогге, виступаючи на прес-конференції в Москві, зажадав пояснити деталі закону про заборону пропаганди нетрадиційних сексуальних відносин, який був прийнятий в Росії в кінці червня.

 На слова про те, що МОК вже отримав від Росії письмові пояснення з приводу закону, Рогге відповів, що ці пояснення – «недостатньо чіткі». До тих пір, поки ситуація не проясниться остаточно, глава Міжнародного олімпійського комітету відмовився займати будь-яку чітку позицію щодо застосування закону під час Олімпійських ігор у Сочі.

 Жак Рогге підкреслив, що за правилами Олімпійської хартії, участь у міжнародних іграх такого рівня має бути доступна для всіх, незалежно від того, яку національність, сексуальну орієнтацію і стать мають учасники змагань. Також важлива і свобода самовираження, зазначив голова МОК.

 Чим ближче сочинська Олімпіада, тим більше критики звучить на адресу Росії у зв’язку з прийнятим законом про заборону гей-пропаганди. Так, американський бігун Нік Сіммондс відкрито заявив, що братиме участь в Олімпіаді-2014, він «не збирається пропагувати свої погляди з поваги до приймаючої сторони, але свою перемогу присвятить геям і лесбіянкам». Британський актор і письменник Стівен Фрай написав відкритий лист керівництву МОК і прем’єр-міністру Великобританії Девіду Кемерону, в якому закликав бойкотувати Олімпійські ігри в Сочі. На сьогодні біля російського посольства в Единбурзі запланована акція протесту, ініційована організацією Equality Network.

 Нагадаємо, що закон про заборону гей-пропаганди в Росії, який набув чинності, передбачає адміністративну відповідальність для порушників у вигляді штрафу від ста тисяч до одного мільйона рублів.

Олімпійські ігри в Сочі і гей-пропаганда (відео):

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: