У Росії можуть ввести журналістську недоторканність

  Депутат Держдуми від "Справедливої ​​Росії" Михайло Сердюк пропонує ввести в закон "Про ЗМІ" поняття "журналістська недоторканність", яке ускладнить процедуру відкриття кримінальних та адміністративних справ проти журналістів, повідомляють "Известия" в четвер.  

 "Статус недоторканності допоможе захистити журналістів від людей у ​​погонах. Так, багато порушуваних справ не доходять до суду, але з точки зору тиску на журналістів ця схема працює. Тому необхідно перевести порушення кримінальних або адміністративних справ щодо представників ЗМІ під відповідальність і нагляд прокуратури", – сказав М.Сердюк.

 Як зазначає газета, якщо для позбавлення недоторканності депутата необхідно звернення генпрокурора до Держдуми, то процедура позбавлення недоторканності журналістів буде простішою.

  Для залучення журналіста до кримінальної або адміністративної відповідальності, за задумом автора поправок, необхідно отримати дозвіл прокурора міста, в якому представник ЗМІ працює або проживає, пояснюють "Известия".  

 За словами М.Сердюка, його пропозиція була ініційована в першу чергу самими журналістами.  

Related Post

 Тим часом, вона викликала інтерес серед парламентаріїв. Однак далеко не всі її підтримують, підкреслює видання.  

 Зокрема, колега М.Сердюка по фракції, перший заступник голови комітету з інформаційної політики Андрій Туманов, який також є головним редактором газети "Шесть соток", назвав ініціативу "відмінною в теорії, але нереальною для здійснення на практиці".  

 "Такі ідеї обговорюються в Держдумі регулярно. Але, боюся, якщо зробити журналістів недоторканними, то на нас обрушиться цілий вал зловживань. Серед журналістів теж є непорядні люди", – зазначив А.Туманов в бесіді з газетою "Известия".  

 Віце-спікер Держдуми Сергій Железняк заявив, що "такий рудимент, як недоторканність, буде рано чи пізно скасований" для всіх категорій громадян. "Ми йдемо, навпаки, до того, щоб не було ніяких винятків, щоб всі однаково відповідали перед законом", – підкреслив він.   

 Джерело: Інтерфакс-Україна

Leave a Comment