fbpx
Новини світу

«Нафтогаз» може отримати право представляти інтереси України в проекті LNG-терміналу

   Уряд України має намір визначити НАК "Нафтогаз України" суб’єктом, виступаючим гарантом забезпечення в майбутньому завантаження основних потужностей LNG-терміналу скрапленим газом, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в уряді.  

 За словами співрозмовника агентства, відповідний проект рішення винесений на засідання уряду в середу.  

 Він пояснив, що тим самим "Нафтогаз" візьме на себе зобов’язання з повернення потенційному інвестору вкладених коштів у реалізацію проекту на умовах, які будуть встановлені в інвестиційному договорі. "В якості державної компанії "Нафтогаз" виступить орендарем частини регазифікаційних потужностей терміналу, тим самим розділивши з інвестором можливі інвестиційні ризики", – сказав він.  

Читайте також:  Жителі Словаччини зібрали 2 млн євро на снаряди для України, незважаючи на політику уряду, який відмовляється надсилати Києву військову допомогу

 Співрозмовник зазначив, що це є необхідною умовою для подальшої реалізації проекту.  

 Як повідомлялося, до порядку денного уряду на середу включений проект розпорядження про створення інфраструктури постачання скрапленого газу в Україну в рамках реалізації національного проекту зі створення LNG-терміналу.  

 У серпні 2012 року Кабмін ухвалив рішення про надання держгарантій до 2,3 млрд грн для будівництва LNG-терміналу, пізніше уряд скасував це рішення.  

 Будівництво LNG-терміналу в Україні розділене на два етапи. На першому етапі (плановий запуск – 2016 рік) буде задіяно судно-термінал потужністю 5 млрд куб. м газу на рік. На другому етапі (плановий запуск – 2018 рік) буде побудований наземний термінал потужністю 10 млрд куб. м газу на рік.

Читайте також:  В Бельгії поліція зупинила проросійську конференцію на яку був запрошений Орбан

 В рамках першого етапу будуть проведені днопоглиблювальні роботи (за рахунок коштів, що залучаються ДП "LNG-термінал" під держгарантії, вартість – EUR121 млн), побудовано з’єднання з газопроводом високого тиску (за кошти ДК "Укртрансгаз ", вартість – менш EUR113 млн), встановлено орендоване судно-термінал.  

 На другому етапі буде побудований наземний термінал за кошти консорціуму інвесторів (вартість – EUR735 млн).  Проект передбачає будівництво СПГ-терміналу в районі м.Южне поруч з нафтовим терміналом ПАТ "Укртранснафта" і МТП "Південний".   

 Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: