fbpx
Новини світу

Казахстан провів перевірку семи найменувань продукції Roshen

   Комітет державного санітарно-епідеміологічного нагляду міністерства охорони здоров’я Казахстану провів перевірку семи найменувань продукції української кондитерської корпорації Roshen, наявності бензопірену не виявили, повідомив голова комітету Жандарбек Бекшин на брифінгу в понеділок в Астані.  

 "Ми провели дослідження великої кількості продукції. Дивимося в першу чергу бензопірен. Сім найменувань досліджували, бензопірену немає", – сказав він.  

 За його словами, бензопірен в першу чергу можуть містити продукти харчування, які готуються при спалюванні різних видів палива, – копчена ковбаса і риба, шашлик. Також цю речовину знаходять у вихлопних газах автомобілів, тютюновому димі.  

 Ж.Бекшин зазначив, що перевірка, яка ще триває, проводиться в Алма-Аті й Астані, куди завезено найбільше даної продукції. Загалом продукція Roshen займає 15-20% ринку кондитерських виробів Казахстану.  

 Говорячи про можливість введення заборони на постачання до Казахстану продукції Roshen через недотримання вимог законодавства Митного союзу (МС), глава відомства сказав: "Зараз це дослідження ведеться. Ми зверталися до офіційних осіб Росспоживнагляду ще минулого тижня, але офіційної відповіді ми ще не отримали. Тільки при отриманні офіційної відповіді ми можемо винести постанову про заборону даної продукції".  

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

 Як повідомлялося, Росспоживнагляд ввів заборону на постачання в РФ кондитерської продукції з українських фабрик корпорації Roshen у зв’язку з невідповідною якістю.  

 Російське відомство повідомляло, що при дослідженні кондитерських виробів, вироблених на фабриках Roshen, виявлено порушення вимог законодавства в галузі санітарно-епідеміологічного благополуччя людини – органолептичні показники, токсичні домішки – і законодавства у сфері захисту прав споживачів – невідповідність інформації про харчову цінність продукції, зазначеної на етикетці.  

 Так, в молочному шоколаді виявлений бензапірен, що володіє канцерогенними властивостями і властивостями біоакумуляції.  

 У той же час корпорація відкидає ці звинувачення.  

 Відповідно до статті 7 Угоди Митного союзу щодо санітарних заходів, країнами-членами МС прийняті зобов’язання про взаємний обмін інформацією щодо випадків виявлення продукції, що не відповідає єдиним санітарно-епідеміологічним і гігієнічним вимогам і вимогам технічних регламентів МС.  

Читайте також:  Жителі Словаччини зібрали 2 млн євро на снаряди для України, незважаючи на політику уряду, який відмовляється надсилати Києву військову допомогу

 Корпорація Roshen, один з найбільших на Україні виробників кондитерських виробів, включає в себе Київську, Маріупольську (Донецька область), Кременчуцьку (Полтавська область) і дві Вінницькі кондитерські фабрики, масломолочний комбінат "Бершадьмолоко", Літинський племзавод (обидва – Вінницька область), а також Липецьку фабрику "Рошен" (РФ) і Клайпедську кондитерську фабрику (Литва).

 Корпорація виробляє до 200 видів кондитерських виробів: шоколадні та желейні цукерки, карамель, шоколад, печиво, вафлі, бісквітні рулети і торти. Загальний обсяг виробництва продукції досягає 410 тис. тонн на рік.  

 Roshen поставляє свою продукцію в Росію, Казахстан, Узбекистан, Киргизію, Азербайджан, Вірменію, Молдову, Естонію, Латвію, Литву, США, Канаду, Німеччину, Ізраїль.   

 Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: