fbpx
Новини світу

Барак Обама скасував заборону на ввезення продукції Apple в США

  Президент США Барак Обама заблокував заборону на імпорт до США деяких модифікацій смартфона iPhone 4 і планшетника iPad 2, який повинен був набути чинності минулого тижня за рішенням Комісії з міжнародної торгівлі США (ITC), що визнала порушення Apple патенту Samsung.  

 Як пише Financial Times, Білий дім прямо втрутився в процес регулювання зовнішньої торгівлі ITC вперше з 1987 року, коли президент Рональд Рейган прийняв аналогічне рішення щодо порушеного патенту Samsung. Більшість експертів у сфері зовнішньої торгівлі не очікували, що Вашингтон стане на бік Apple.  

 "Таке рішення можуть розцінити як фаворитизм щодо американських компаній. Чесно кажучи, так чинять усі країни, чому б США не зробити те ж саме?", – заявила партнер юридичної фірми Mitchell Silberberg & Knupp Сьюзен Кон Росс.  

 Тим часом, за словами торгового представника США Майкла Фромана, реалізація судової постанови могла б дати власникам патентів "неналежні важелі впливу" на виробників.

 "Ми вітаємо те, що адміністрація стала на бік інновацій у цій важливій справі. Дії Samsung неправильні і є порушенням патентної системи", – йдеться в заяві Apple.  

Читайте також:  Чеський євродепутат намагається зірвати продовження вільної торгівлі з Україною

 Samsung висловила розчарування у зв’язку з рішенням Білого дому.  

 Рішення ITC було першою серйозною перемогою Samsung в патентних спорах з Apple в США.  

 Дві компанії все більш жорстко конкурують за частку на світовому ринку смартфонів, ведуть судові суперечки в судах десятка країн. До цього в суді в США Apple вдалося відсудити у Samsung компенсацію в $ 1 млрд за порушення патенту. При цьому ITC розглядає зараз також зустрічний позов Apple до Samsung.  

 Американська комісія з міжнародної торгівлі має повноваження блокувати імпорт продуктів, які порушують патентні права. У випадку з Apple йдеться про патент на технологічне рішення, пов’язане з бездротовою передачею даних.

  Продукція, якої торкається заборона, виробляється в Китаї, вона призначена для роботи в мережах мобільного оператора AT&T.  

 Конкуренція Samsung і Apple на світових ринках набуває все більш запеклий характер. Південнокорейська корпорація контролює майже вдвічі більшу частку ринку за обсягом продажів смартфонів – 32% проти 17% у Apple, але істотно відстає за такими показниками, як прибуток і рентабельність.

Читайте також:  Жителі Словаччини зібрали 2 млн євро на снаряди для України, незважаючи на політику уряду, який відмовляється надсилати Києву військову допомогу

 У минулу п’ятницю Apple знову стала найдорожчою компанією за капіталізацією, обігнавши нафтову компанію ExxonMobil. На закриття торгів у Нью-Йорку капіталізація Apple склала $ 414 млрд, а вартість ExxonMobil – $ 409 млрд. На цей раз причиною зміни в рейтингу стала розчаровуюча фінансова звітність ExxonMobil за II квартал, нафтовий гігант скоротив чистий прибуток на 57%.  

 Apple же не завадив навіть ряд скандалів і перевірок антимонопольних органів. Зокрема, суд Нью-Йорка визнав компанію винною у штучному завищенні цін на електронні книги.  

 Apple вперше обійшла ExxonMobil за капіталізацією в серпні 2011 року, і з тих пір позиційна боротьба за титул найдорожчої компанії ведеться корпораціями з перемінним успіхом.   

 Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: