fbpx
Новини світу

Прокуратура Німеччини вимагає від спецслужб відзвітувати про співпрацю з АНБ

 Федеральна німецька прокуратура запросила дані про співпрацю міністерств і спецслужб Німеччини з Агентством національної безпеки Сполучених Штатів Америки (АНБ). Про це повідомляють 3 липня 2013 року німецькі ЗМІ.

 Звернення надійшло у державні служби 27 липня цього року в рамках дослідчої перевірки, яку проводить прокуратура. До 3 серпня 2013 року прокуратура ще не отримала інформацію. На підставі отриманих документів відомство повинне буде вирішити, чи є підстави починати розслідування.

 Як повідомляють журналісти, посилаючись на представника прокуратури Німеччини, результатом проведеної перевірки може бути порушення кримінальної справи про шпигунство проти ФРН. Крім того, прокуратура визначить, чи необхідно викликати на допит колишнього співробітника спецслужб Сполучених Штатів Америки Едварда Сноудена.

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

 Підставою для проведення перевірки стали заяви про те, що Федеральне відомство з охорони конституції і Федеральна розвідувальна служба Німеччини (BND) використовували програму XKeyScore, яка була розроблена АНБ і дозволяла отримувати доступ до електронного листування інтернет-користувачів, а також фіксувати їх активність в Мережі. Згідно з документами, які були надані Едвардом Сноуденом німецьким представникам ЗМІ, останнім часом співпраця спецслужб США та Німеччини стала інтенсивнішою.

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

 Раніше стало відомо, що Агентством національної безпеки США Німеччина була класифікована як «партнер третього класу», що передбачає можливість ведення шпигунства з боку спецслужб США. За даними Сноудена, АНБ кожен місяць збирала на території ФРН інформацію про електронні дзвінки, SMS-повідомлення, листи і переговори в чатах.

 За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: